Ga naar de inhoud

CargoLEV: een elektrovoertuig waarin je graag gezien wordt

CargoLEV: een elektrovoertuig waarin je graag gezien wordt

Dé kracht van een CargoLEV licht elektrisch voertuig is het compacte formaat. Want met een breedte van slechts 130 centimeter is het voertuig ideaal voor het zogenaamde last mile vervoer. Toch wilden de ontwikkelaars met CargoLEV méér bereiken.

‘Dit is mijn elektrovoertuig’
“Wij wilden een voertuig waarin de berijders graag gezien willen worden, waarmee zij zich kunnen vereenzelvigen. Dat zij trots zeggen: ‘Dit is mijn voertuig’.” Aan het woord is Mike Wienhoven, dé man achter het nieuwe merk CargoLEV. LEV staat voor Light Electric Vehicle. “Al hebben we het voertuig met een heel team ontwikkeld”, voegt hij er bescheiden en vooral enthousiast aan toe. Want dat laatste overheerst in alle verhalen die de leden van het ontwikkelteam over het nieuwe elektrische werkvoertuig vertellen.

Stoer ontwerp
Een jaar geleden reed de eerste CargoLEV uit de werkplaats in Zevenaar, op weg naar de allereerste klant. Wat daaraan voorafging? Een lange periode van uitdenken, ontwikkelen, uitproberen, maken, testen en nog verder ontwikkelen. Mike Wienhoven vertelt: “Wat we zeker wisten, is dat we een stoer ontwerp wilden. Daarvoor schakelden we Mars Holwerda in, een gerenommeerd designer.”

CargoLEV staat voor kwaliteit en ergonomie
Er volgden heel wat belangrijke keuzes. “Op basis van de ervaringen van onze klanten (CargoLEV is namelijk een eigen, 100% Nederlandse ontwikkeling) besloten we bijvoorbeeld om veel aandacht te besteden aan de ergonomie. Neem de stoelen, we wilden dat die goed zitten. Tenslotte brengen de chauffeurs en bijrijders er veel tijd op door. En is een stoel in een electrocar niet net zo belangrijk als een goede stoel op kantoor?  Bovendien wordt er vaak in- en uitgestapt, dat moet natuurlijk prettig en makkelijk gaan. Kwaliteit is echt een belangrijk uitgangspunt.”

Beste uit de test
In het verhaal van Mike Wienhoven komt het woord kwaliteit regelmatig aan bod. Grijnzend: “Alles draait om kwaliteit, kwaliteit en kwaliteit.” Zo kregen de stoelen een hoogwaardige stof als bekleding, die ook gemakkelijk te reinigen is. En is bij de keuze van alle onderdelen steevast gekozen voor de ‘beste uit de test’. Of zoals Mike Wienhoven zelf zegt: “We hebben zoveel mogelijk extra zekerheden ingebouwd, om de total cost of ownership (TCO) uiteindelijk zo laag mogelijk te laten uitvallen. Tenslotte hebben de voertuigen het flink te verduren in het intensieve stadsverkeer waar ze meestal worden ingezet.”

Praktisch gemak
Nog een bewuste keuze: praktisch gemak. Met name in de cabine is die keuze terug te zien. De bestuurder heeft extra veel ruimte gekregen, zoals je alleen in bredere voertuigen zou verwachten. Een usb-aansluiting, bluetooth radio en twee bekerhouders zijn aanwezig, het dashboardkastje is afsluitbaar, er is veel aflegruimte in de dashboardzakken, de bestuurder heeft optimaal zicht en vergeet niet dat de ramen inclusief de voorruit te openen zijn. Zodat ook de ventilatie optimaal te regelen is. Maar al die praktische oplossingen bleken wel een uitdaging, aldus Mike Wienhoven. “We wilden niet tornen aan de breedte van 130 centimeter én we wilden een fatsoenlijke werkplek voor de chauffeur. Dat betekende voortdurend woekeren en slim omgaan met de ruimte. Om binnen die beperkte ruimte toch optimale praktische bruikbaarheid en maximale ergonomische kwaliteit te bieden. Dát was de uitdaging. Het is ons gelukt.”

CargoLEV: 100% Nederlandse ontwikkeling
Of de grondlegger tevreden is over het resultaat? “Absoluut, hoe mooi is het om een 100% in Nederland ontwikkeld licht elektrisch voertuig op de markt te hebben? Het kan natuurlijk altijd nog beter, die drive zit in ons. We hebben bijvoorbeeld eindeloos getest, voordat we het eerste voertuig bij onze klant afleverde. Betrokken pilotklanten hebben ons met het intensieve testen geholpen. En nog steeds zijn we aan het fine tunen.” Of er nog meer CargoLEV-voertuigen te verwachten zijn? Het antwoord komt met een brede lach: “Er komen nog interessante varianten aan. Onze ambitie is en blijft om onze Nederlandse CargoLEV de beste electrocar van Europa te laten zijn!”.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Brochure aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.